APEL DO LUDNOSCI (wygasły...)

APEL DO LUDNOŚCI
Ptasia grypa jest zakaźną i zaraźliwą chorobą ptaków, jednak wg ostatnich doniesień mogą nią zakażać się również ludzie.
Głównym źródłem zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt (drobiu) są dzikie ptaki, będące bezobjawowymi nosicielami wirusa grypy ptaków.
Objawy kliniczne grypy ptaków u drobiu są mało charakterystyczne i zróżnicowane. Główne objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu to depresja, gwałtowny spadek, utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność, biegunka.
Padnięcia ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów.
Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty.
Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).
Mając na uwadze powyższe informacje Opolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii prosi o zachowanie ostrożności w kontakcie z dzikim ptactwem a zwłaszcza:
1. nie dotykanie zwłok padłych ptaków, piór i pozostałości martwych ptaków,
2. nie dotykanie żywych ptaków dzikich,
3. w przypadku stwierdzenia padłych ptaków dzikich zwłaszcza ptaków wodnych oraz drapieżników a także masowych padnięć innych ptaków zgłosić ten fakt do straży miejskiej, policji, lekarza weterynarii lub urzędu,
W przypadku, kiedy już doszło do kontaktu ze zwłokami padłych ptaków należy bezwzględnie ręce umyć wodą z mydłem.
Jednocześnie Opolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje, że spożywanie mięsa drobiu po jego ugotowaniu lub usmażeniu, a także gotowanych jaj jest w pełni bezpieczne dla zdrowia ludzi. Należy jednak pamiętać, aby mięsa i jaj nie kupować z niewiadomych źródeł pochodzenia.
Równocześnie apelujemy do właścicieli drobiu, aby w okresie zagrożenia do odwołania, drób domowy był przetrzymywany w pomieszczeniach zamkniętych, karmiony i pojony również w tych pomieszczeniach, ma to na celu niedopuszczenie do kontaktu drobiu domowego z ptactwem dzikim.

powrót...
Wersja : 1 2 3 4 
Brak załączników
Informacja wytworzona przez Andrzej Maliński dnia 21.02.2006
Opublikowana przez Andrzej Maliński dnia 21.02.2006. Wygasa 14.03.2006. Odsłon 3622, Wersja 4
Początek strony